vodcast la atelidra

Interviul are un invitat din lumea artistică și se concretizează într-un dialog deschis care începe de la naștere și încearcă să cuprindă etapele importante ale vieții, în genere ale invitatului. El, invitatul, povestește ceea ce crede de cuviință despre parcursul, nivelul și pașii care l-au “sculptat” ca și om și personalitate artistică. Formatul interviului nu este ceva stas sau standard ci se mulează după și în funcție de invitat. Important este să vedem omul care se ascunde sub “masca” artistului. În fond și la urma urmei toți suntem egali la naștere iar când murim ajungem în țărână … important este ceea ce creăm în aceasta perioadă.

Petry Burcă

Webisode 11 - Autentic cu Petry și Marius

Marius Vlad Budoiu, personalitate complexă, cu multiple fațete ale exprimării artistice și pedagogice: tenor – solist al Operei Naționale Române Cluj -, invitat în numeroase și onorante proiecte scenice internaționale, regizor, dirijor, profesor cu vocație – discipolii săi fiind azi nume marcante ale marilor scene lirice ale lumii. “Paharul de vorbă” la propriu, se lasă transformat într-un pretext de pus “țara la cale”, din dorința de a lasă în urmă o lume mai bună. Mereu deschis spre nou, spre a transmite toata acumularea de experiență bună pe mai departe, Marius afirmă fara echivoc: “nu cred că există un alt conflict între generații decât a existat dintotdeauna. Acolo unde este evoluție este absolut normal”. 
Anca-Mona Marias

Webisode 10 - Autentic cu Petry și Luiza Fatyol

Iată-ne în fața unui nou episod în stilul absolut autentic al lui Petry Burcă, având-o de data aceasta ca invitată, pe soprana Luiza Fatyol. Haideți cu noi marți, 23 mai 2023, cu începere de la orele 20, la o nouă premieră a emisiunii de tip Vodcast, „Autentic cu Petry”.

Webisode 9 - Autentic cu Petry și Alin Ivan

“În lumea spectacolului liric, melomanul reprezintă esența pulsului valoric. Alin Ivan face parte din insolitul univers al publicului pentru care previzibilitatea știintelor exacte se combină cu pasiunea pentru sunetul îmbracat în poveste. Rezultanta poate fi o ecuație cu “n factorial”🙃 Regula produsului (artistic): Dacă pentru situația A există m posibilități de realizare, iar pentru situația B există n posibilități de realizare, atunci realizarea simultană a situațiilor A și B este posibilă în m·n moduri… Cam așa ar putea suna o posibilă analiză de spectacol a unui meloman expert în matematici economice. Interesant de observat cum se desfășoară “mutările” ideatice, între două identități puternic afirmate: Petry-muzicianul autentic, respectiv Alin-iubitorul de muzică, vizionar.”
Anca-Mona Mariaș Consilier Artistic Galeria Atelidra

Webisode 8 - Autentic cu Petry și Iulia

Petry se va întâlni în acest minunat interviu, cu o altă prietenă foarte dragă nouă – mezzosoprana Iulia Merca, în poveștile căreia ne vom regăsi atăția dintre noi, cei care am răsărit din aceeași generație de artiști. Haideți să urmărim un nou webisod din seria „Autentic cu Petry” și să descoperim detalii, atât nostime cât și mai serioase, din viața artistului care este Iulia Merca.

Webisode 7 - Autentic cu Petry și Ady (Sâmpetrean)

Webisodul al șaptelea din seria Autentic cu Petry, ne face cunoștință cu omul care este basul de renume mondial, Adrian Sâmpetrean. Un produs al școlii clujene de canto, venind dintr-o familie de cântăreți de operă, ne va face o mică incursiune prin cariera lui de succes, bineînțeles îmbinând toate acestea cu detalii mai puțin cunoscute și care ne sunt atât de dragi nouă tuturor.

Webisode 6 - Autentic cu Petry, Diana si Marcel

Ediția a șasea a serialului nostru de succes, îi are invitați pe celebra soprană și profesoară de canto Diana Țugui și pe soțul dânsei, domnul Marcel Petrișor. Petry va face din nou, în stilul său propriu și bineînțeles autentic, o nouă mică incursiune în viețile private ale celor care devenim după căderea cortinei, la sfârșitul spectacolelor.

Webisode 5 - Autentic cu Petry și Ghiță

În episodul al cincilea din seria “Autentic cu Petry”, avem deosebita plăcere să avem invitat pe unul dintre cei mai celebri baritoni români ai momentului, de pe toate marile scene operistice ale lumii. Petry în dialog cu GHIȚĂ PETEAN. Haideți cu noi, să ne delectăm cu omul din spatele marelui artist.
Din data de 18 aprilie 2023, webisoadele noastre vor avea premieră SĂPTĂMÂNAL, în fiecare marți cu începere de la ora 20 (EET – ora României).

Webisode 4 - Autentic cu Petry în culisele concursului Alexandru Fărcaș

Fiind unul dintre organizatori, Petry Burcă aduce în atenția publicului său acest concurs, proaspăt născut și susținut la Academia de Muzică Ghorghe Dima din Cluj-Napoca. În minutele care urmează, ni se va dezvălui cum a luat ființă acest concurs, cine sunt promotorii lui și bineînțeles, câteva păreri post-concurs, de la unii dintre câștigători.

Episodul 3 - Petry și Șerban

„Petry: Când ai simțit cea mai mare durere în viață? Șerban: Când am fost împușcat! Petry: … (șocat, rămas cu gura căscată)” Din ciclul „Autentic cu Petry”, vă prezentăm cel de-al treilea episod, avându-l invitat pe profesorul și colegul nostru din facultate, domnul Șerban Băcilă. Rămâneți cu noi pentru încă o seară … autentică.

Episodul 2 - Petry și Ruslan

Al doilea webisod din ciclul emisiunilor “Autentic cu Petry”, îl are ca invitat pe foarte îndrăgitul actor Ruslan Bârlea, de la Teatrul Național din Cluj-Napoca. Premiera va avea loc marți, 14 martie, cu începere de la ora 20 (EET). Haideți cu noi să mai zâmbim și noi puțin.

Episodul 1 - Petry și Marian

UVERTURA – Petry îl surprinde pe Marian cu ideea sa de a face un Vodcast în cadrul Studioului Atelidra. Și pentru că ideea prinde, totul se transformă în uvertura a ceea ce va deveni emisiunea AUTENTIC CU PETRY, avându-l moderator pe simpaticul Petru Burcă. 
01
02
03
04

Un băiat albastru care a devenit bas

 

”În 1968, într-o frumoasă zi de 8 februarie, cică era soare strălucitor (dar cu dinți!), în jurul orei 13.00, la Spitalul Stanca, se năstea un copil albastrui și cu fundul la lume. Culoarea se datora faptului că avea cordonul ombilical înfășurat în jurul gâtului de trei ori. Una dintre cauze ar putea fi și faptul că, înainte de naștere, mama lui scuturase covoarele în curtea imobilului din Piata Mihai Viteazu, unde locuia. A primit numele de Petru, iar la insistențele surorii mijlocii a mai primit un prenume, Sorin, un iubit de-al ei de la gradiniță. Mirat și el de culoarea deosebită, tatăl, fericit că are și un băiat, a început să-l alinte, spunându-i “Pilu, stâlpul casei”. Mama, Tar Margit, a fost educatoare, apoi a devenit un învățător nemaipomenit de devotat meseriei sale. Tatăl băiețelului albastru, la insistențele soției sale, termină o scoală profesională și devine maistru-instructor. Având o mână fină și pricepută, în scurt timp devine un tâmplar desăvârșit care, printre altele, realizează mobilierul destinat sediului central al PCR, în prezent Prefectura Judetului Cluj. Sora cea mare, Burcă (Marton) Iuliana, a urmat Școala Sportivă de la liceul Bălcescu, apoi doi ani de îndrumare teoretică la Traian Vuia. Sora mijlocie, născută Burcă Simona (măritată Țupa) termină Liceul și Academia de Muzică, fiind în prezent membră a prestigiosului cor al Filarmonicii Transilvania. Mezinul (P.S. Burcă), studiază vioara la Liceul de Muzică, după care pleacă mândru și voios în Armata Română și revine în primăvara anului ‘89. Se apucă de canto la insistențele profesorului Emiliu Dragea, iar după câteva luni de pregătire cu dl.prof.Gheorghe Roșu, reușește să intre la Academia de Muzică, pe primul loc, în 1990. După facultate, devine Master în Interpretarea artistică. Între timp s-a căsătorit, iar peste un an a fost binecuvântat cu o fiică, pe nume Burcă Renata Sandra, care la rându-i a devenit muzician profesionist, momentan fiind profesor de muzică la Royal School.

Mărturisirile unui bas buffo

Prima întalnire cu “scena” a fost la 3 anișori. Croitoreasa care locuia cu noi în apartament m-a pus să cânt prima mea compoziție la pian pentru clientele care veneau la probă. Se numea “Cântec japonez”,  apăsam toate clapele negre ale pianului de jos până sus și înapoi, după care mă ridicam tacticos și mă aplecam în fața asistenței pentru primirea aplauzelor. Au urmat producțiile și recitalurile din perioada liceului când trebuia să interpretez pe scenă la vioară tot ceea ce am învățat în decursul anilor. Mi-aduc aminte că aveam foooarte multe emoții!

Primul rol a fost Ambrosio din ”Bărbierul din Sevilia”, în 1991, pe scena Studio a Academiei de Muzică și țin minte că știam toate rolurile pe de rost fiindcă mergeam la toate repetițiile. Au urmat cele din primii ani de carieră, în care am fost perceput ca cel mai bun bas buffo (comic) din țară. Mi-am lărgit spectrul rolurilor și am adoptat toate genurile vocale posibile, în afară de manele. Pot afirma cu tărie că sunt destul de mândru și fericit de ceea ce am realizat până acum!

La un moment dat, în viața mea, a apărut o persoană care m-a ajutat din toate punctele de vedere, să cresc, atât profesional, cât și ca inteligență emoțională  și gândire. Aceasta persoana dragă, pe care o iubesc din toată ființa mea, este Anca Mona Mariaș, care conduce minunatul cor de copii “Junior Vip”, renumit în țară și străinătate. Acest om minunat a devenit soția mea în 2014 și împreună încercăm să creăm o lume artistică mai bună, mai frumoasă și mai curată!

A fi natural pe scenă este ceva cu care te naști, dar nu ajunge. Trebuie tot timpul să studiezi, să cauți detalii despre epoca respectivă, să combini apoi cu muzica și rolul. Contează și propria naturalețe, pentru că personajele pe care le făureste un artist sunt trecute prin filtrul gândirii și prin sentimentele proprii. În orice caz, pentru mine orice rol înseamnă o construcție a personajului de la la A la Z. În concluzie, NATURALETEA unui rol este suma tuturor sentimentelor, experiențelor și legăturilor respectivului personaj, în strânsă legătura cu bagajul naturaleții în sine a artistului!

Satisfacțiile sunt diferite… într-adevăr aplauzele furtunoase (în orice domeniu) atrag după sine satisfacții inimaginabile, însă un om cerebral știe că pentru a le obține, trebuie să învețe cum și în ce fel poate impresiona publicul. Plus că, după aplauze, trebuie să existe o convorbire strictă între tine și artistul din tine, o analiză reală. Sfaturile pozitive nu trebuiesc ocolite fiindcă orice cântăreț își aude vocea din interior și nu din exterior, dar nici criticile, pentru că, se știe ”Ce nu te omoară, te face mai puternic!”. În artă, eu zic că nu exista rău, ci doar…nu atât de bine!

Din mărturisirile unui bas, interviu luat pentru revista ServusCluj de către Cristina Pintilie Șendrea.

Link pentru interviu

 

Vă invităm să spuneți și la alții, redistribuind această pagină, utilizând link-urile alăturate. Vă mulțumim.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email

Pe noi ne găsiți și pe profilele alăturate de Social Media.