Atelidra ca denumire, este un acronim al atelierului lirico-dramatic” și ni s-a dezvăluit în vara anului 2017, în timp ce încercam să găsim cel mai bun numitor comun, între ce putem să oferim și cererea de astăzi a scenei moderne. Nu am dorit nici denumirea de studio, pentru că a fost mereu dorința mea de a colabora cu studenții, și nu de a-i forma după un model prestabilit.

De aceea prefer să denumesc aceste cursuri Workshop-uri, care prin definiție înseamnă o colaborare a tuturor celor implicați, instructori și participanți, spre un țel comun. Spre deosebire de Cursurile de măiestrie, unde maestrul care instruiește, în general își impune gusturile, părerea și în mare parte, personalitatea, în materialul participanților la curs.

Nimeni nu are adevărul absolut despre ce trebuie să reprezinte vocea și artistul acestor timpuri. Putem colabora să găsim cea mai bună opțiune spre definirea fiecăruia individual, aducând în acest proces de formare tot arsenalul propriu, de la voce până la personalitate.

Nu numai noi cântăreții dar toți artiștii, suntem în mod foarte adevărat definiți ca interpreți. Suntem „traducătorii” materialului pe care îl învățăm, pentru a fi oferit publicului, memorând toate datele – muzicale, de text, etc. – și amestecându-le cu câteva „picături” din personalitatea fiecăruia.

De aceea, acest atelier al nostru va gândi nonconformist, arătând celor care vor dori să ne treacă pragul, cum să își descopere ritmul, culorile și să guste din ceea ce își dorește pentru viitor, chiar dacă încă nu este momentul oportun. Personal sunt de părere că din absolut orice se poate învăța, oricât de puțin putem obține. Un pas cât de mic în direcția corectă, este prin definiție un pas înainte!

Atelidra s-a bazat în mare parte, pe colaborarea cu artiști internaționali, care împărtășeau aceleași idei despre educația generației viitoare. Am avut onoarea de a organiza workshop-uri cu mezzosoprana Mihaela Ungureanu-Binder, soprana Anita Hartig și basul Riccardo Zanellato, ultimul fiind adus în colaborare cu d-ra Bianca Nica de la Operacharm Magazine. Vom continua să aducem artiști consacrați și de acum înainte, atât dintre cei care au mai fost cât și artiști noi, pentru a destăinui din experiența lor actuală a scenei și a cântului modern.

Dar lucrul de bază, vocalitatea, tehnica și interpretarea vor fi construite mai permanent de mine, oferind atât ore online cât și workshop-uri mai dese. Am o experiență vastă în mediul online și rezultatele au fost neașteptat de bune. Viitorul trebuie acceptat cu toată tehnologia pe care ni-l oferă, distanța ne mai fiind o temă problematică. Mulți nu acceptă din start posibilitatea cursurilor online dar trebuie să spun că funcționează chiar foarte bine.

Începând cu toamna anului 2022, am pus bazele unei fundații non profit care îmi poartă numele și al cărui rol este acela de a accesa fonduri care să ne permită reducerea taxelor de studiu la minimum și de asemenea, de a putea organiza evenimente culturale cât mai dese, atât pe mica scenă a atelierului nostru, cât și pe altele.

Încă din anul 2020, am susținut și promovat gratuit, tineri muzicieni și artiști plastici adolescenți, care și-au dorit să își petreacă timpul liber cu descoperirea de sine din punct de vedere artistic. Astfel, am pus la dispoziție sălile noastre pentru repetiții și evenimente artistice, suportând în totalitate costurile aferente. Aceste evenimente au fost apreciate direct în sala noastră festivă, de un public relativ restrâns de aproximativ 50 de persoane, dar distribuit în direct pe internet în lumea întreagă, pentru cei care poate și-au dorit dar nu au putut participa. Am primit un feedback foarte pozitiv din Brazilia, Elveția, Austria, Ungaria și Germania.

Tinerii noștri au fost invitați să cânte și la alte evenimente, iar noi intenționăm să îi promovăm direct și peste hotare. Avem cerere de colaborare cu un grup asemănător din Budapesta, Ungaria.

De aici reiese că Atelidra, împreună cu Fundația „Marian Pop” sunt implicate în pregătirea și promovarea spre scenă a două categorii de participanți: adolescenți și tineri artiști lirici. Vom face tot posibilul pentru ei și îi vom îndruma cu tot arsenalul, cunoștințele și experiența de care dispunem, spre scena viitorului.

Profesorii de canto de până acum

Marian Pop

Vocalitate și Interpretare

Mihaela Binder Ungureanu

Vocalitate și Interpretare

Riccardo Zanellato

Interpretare vocală

Anita Hartig

Vocalitate și Interpretare